Onze Ouders Delen: Iets om over na te denken / Article 01 / Bezorgde ouders

Onze Ouders Delen: Iets om over na te denken / Article 01 / Bezorgde ouders

De geestelijke gezondheid van kinderen staat bovenaan de lijst van zorgen van ouders, zo blijkt uit nationaal Amerikaans onderzoek.

Categorie: gezondheid

Veertig procent van de Amerikaanse ouders is "extreem" of "zeer" bezorgd dat hun kinderen op een bepaald moment zullen worstelen met angst of depressie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Volgens het rapport van het Pew Research Center is geestelijke gezondheid de grootste zorg onder ouders, gevolgd door pesten, waarover 35% van de ouders zich zorgen maakt. Deze zorgen overtroeven de angst voor ontvoering, de gevaren van drugs en alcohol, tienerzwangerschappen en problemen met de politie.

De bezorgdheid varieerde naar ras, etniciteit en inkomensniveau, waarbij ongeveer 4 op de 10 Latino's en ouders met een laag inkomen en 3 op de 10 zwarte ouders zeiden dat zij zeer of zeer bezorgd waren dat hun kinderen zouden kunnen worden neergeschoten, vergeleken met ongeveer 1 op de 10 ouders met een hoog inkomen of blanke ouders.

Bijna twee derde van de respondenten zei dat ouderschap ten minste enigszins moeilijker is dan zij hadden verwacht, ongeveer 41% zei dat ouderschap vermoeiend is en 29% zei dat het altijd of meestal stressvol is.

Het rapport bevatte de percepties van een nationaal representatieve steekproef van 3.757 Amerikaanse ouders wier kinderen in 2022 jonger waren dan 18 jaar.

Geestelijke gezondheidscrisis bij jongeren

Deskundigen zeggen dat geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren de laatste jaren explosief zijn gestegen.

"Ik zou zeggen dat ik in de afgelopen 10 jaar, sinds ik praktiseer als algemeen kinderarts, een verschuiving heb gezien in zowel de hoeveelheid patiënten als van alle leeftijden die te maken hebben met angst en depressie. En dat hun ouders zich hierover zorgen maken, is een belangrijk punt", aldus Dr. Katherine Williamson, kinderarts en woordvoerder van de American Academy of Pediatrics. "Zelfs vóór de pandemie zagen we dat het aantal kinderen en adolescenten met geestelijke gezondheidsproblemen explosief steeg, en dat is sinds de pandemie exponentieel toegenomen."

Zelfmoord werd tijdens de Covid-19 pandemie de tweede belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen van 10 tot 14 jaar, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Bezoeken aan de eerste hulp in verband met geestelijke gezondheid onder jongeren van 5 tot 11 jaar en 12 tot 17 jaar stegen met respectievelijk 24% en 31%.

Veel ouders voelen zich hulpeloos als hun kinderen psychische problemen hebben, omdat ze zich niet toegerust voelen om steun te bieden op dit gebied.

"Ze zijn niet in staat om [geestelijke gezondheidsproblemen] te verlichten en aan te pakken zoals ze dat zouden kunnen als ze worstelen met hun cijfers of andere dingen die traditioneler lijken voor kinderen om mee te worstelen," zei Allen Sabey, een gezinstherapeut aan het Family Institute van de Northwestern University.

Ouders die proberen "uit te werken en te kijken naar en verbinding te maken met hun eigen gevoelens zullen hen belangrijke informatie geven over wat voor hun kind verkeerd of OK aanvoelt," zei hij.

Als het gaat om angst en depressie bij kinderen, zeggen kinderartsen, kunnen ouders letten op tekenen als verminderde belangstelling of plezier in dingen waar ze voorheen van genoten, een slecht gevoel van eigenwaarde en veranderingen in stemming, eetlust of slaap.

Deskundigen zeggen ook dat ouders rekening moeten houden met de hoeveelheid en de inhoud van de sociale media die hun kind gebruikt, omdat uit onderzoek is gebleken dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor hun geestelijke gezondheid.

Maar, zeggen ze, als meer ouders het belang van geestelijke gezondheid bij kinderen erkennen, is dat een stap in de goede richting.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat er zoveel weerstand was tegen het zoeken naar zorg voor geestelijke gezondheid onder de mensen die ik bedien. En ik ben eigenlijk blij dat sinds de Covid pandemie, mensen dit nu tenminste erkennen als een zeer belangrijke en belangrijke gezondheidsbehoefte," zei Dr. Maggi Smeal, een kinderarts bij Stanford Medicine Children's Health.

Smeal hoopt dat "alle mensen die met kinderen omgaan zich bewust zijn van deze problemen en zich bevoegd voelen om deze kinderen te identificeren en voor hen op te komen, om hen te vertellen dat ze naar hun eerstelijnszorgverlener moeten gaan voor een beoordeling, net zoals je doet als je kind hoest, koorts heeft of een oorontsteking heeft".

Onze Ouders Delen: Something to Consider / Article 01 

Bronnen: Hulp info

Bron: National Geographic.nl                                                                                                                                                                          Bron: Nji.nl                                                                                                                                                                                                        Bron: PEW 

https://gelijkekansenvooreendiversejeugd.nl/programmas-ouders/gelijke-kansen-in-jeugdgezondheid/